Kupkuru Kayısı
Dere Köyü’nün kayısıları şeker eklenmeden güneşte kurudular.
Güneşte çok beklediler ki daha sonra uzun dayanabilsinler. Birkaç saat sıcak suda bekletirsen hemen yumuşayacak ve açılacaklar
Sıcak suda beklettikten sonra komposto yapabilir; dilersen blender dan geçirip meyve sosları, smoothieler hazırlayabilirsin.
Neden Kupkuru Kayısı Tüketmelisin, Kuru Kayısıdan Ne Farkı Var, Ne Kadar Tüketmelisin?
Çünkü içinde;
- Bol miktarda demir
- Potasyum
- A vitamini
- K vitamini
- C vitamini
- Selüloz ve pektin
var.
Bunları kuru kayısıda da bulabilirsin, kupkuru kayısının avantajı adı üzerinde kupkuru olması. İçindeki su azaldıkça, bu vitaminlerin ve minerallerin bozulma ihtimali düşüyor.
Kupkuru kayısı içeriğindeki demir sayesinde anemiyle savaşmada yardımcı, kan hücrelerinin oluşumunu sağlıyor.
Selüloz ve pektin içeriği ile sindirim sistemi için düzenleyici. Selüloz lif sağlarken pektin vücuttaki su seviyesini koruyor. Ayrıca bu iki maddenin bir araya gelmesi alkali ortamı yaratıyor; su seviyesini korurken sindirim sisteminin temizlenmesini sağlıyor. Kupkuru kayısının suda bir saat kadar bekletilmiş hali veya kuru kayısı, özellikle yemeklerden önce tüketildiğinde, asitleri nötralize ediyor ki bu da alkali ortam için önemli.
Potasyum ve pektin bir araya gelince genel sıvı dengesini düzenliyor. Kas fonksiyonları dolayısıyla kalp atış ritminin düzenlenmesini sağlar; tuz seviyesini dengeleyerek kan basıncını düşürür.
A vitamini serbest radikalleri uzaklaştırarak hücre ve doku sağlığının korunmasına yardımcı olan güçlü bir antioksidan. Görme fonksiyonlarını düzenler, serbest radikallerden kaynaklanabilecek problemleri (katarakt gibi) önler.
A vitamini ve potasyum içeriği cilt sorunlarında (egzama ve akne gibi yüzeysel olanlarda)
Kayısı, hamileler için üretilen doğal içerikli ağrı kesicilerin etken maddesi. Bir örnek olarak burada dursun.
Sporcular için bir not: Potasyum; K vitamini ve A vitamini bir araya gelince kasların ve organların onarımını sağlar, protein sentezi için önemli. Ayrıca solunum sistemini düzenlemesi de spor performansı üzerinde olumlu etki sağlıyor. Sporcuların bu kısmı çok seveceğini düşünüyoruz.
Ne kadar tüketmelisin? 10-12 tane
Kaynak:
http://onlinelibrary.wiley.com/book/10.1002/9781118464663 (mükemmel bir kaynak, ilgilenenler için)
http://www.scusd.edu/sites/main/files/file-attachments/mar_harvest_of_the_month_dried_fruit_educator.pdf
“Nasıl Üretilir, Kurutulur, Paketlenir?”
Üretim süreci boyunca sadece ısırgan otu ve sarımsak ile hazırlanmış su yapraklara sıkılarak böceklere karşı korunur.
Kurutma ise ince tahtaların üzerine ince tülbentler serilir üzerine erikler sıralanır, tozdan korumak için üzerine tekrar tülbent kapatılır. Bu düzenek genelde evlerin damlarında (yüksek olduğu için tozdan korunması ve güneş ışıklarını dik açıyla alması sebebiyle) Sabaha karşı çiğ yağması ihtimaline karşın hava soğuduktan sonra kapalı alanlara taşınır. Karaman Türkiye’nin Güneş’i en dik alan ikinci noktası olduğu ve bozkır iklimi sebebiyle nemsiz olduğu için tüm güneş kurusu ürünler bir kaç gün içinde kurur. Güneş’in verdiği tat da cabası tabi.
Kuruduktan sonra bez torbalarla buzdolabında saklanır. Senin siparişinle gerektiği kadarı çıkarılır ve ürünün hava almasını engellemeyecek kese kağıtlarına sarılarak kargolanır.
Aldıktan sonra soğuk bir yerde saklamaya ve Haziran’dan önce tüketmeye çalış.