Tam Buğday Unu

Tam Buğday Unu

Tam buğday unu ile buğdayın tüm faydası, besin değeri seninle. Tükettikçe, kan şekerinin dalgalanmadığını daha zinde olduğunu gördükçe vücudunun ihtiyacı olan besini aldığını sen de hissedeceksin. Ayrıca, yukarıda “Neden Tam Buğday Unu Tüketmelisin?” e tıklayarak ulaşabileceğin yazıda kaynak olarak kullandığımız çalışmada kansere, kalp rahatsızlıklarına ve diyabete karşı ne kadar etkili olduğu akademik olarak da kanıtlanmış.

Bol bol lif, B vitaminleri (B12 hariç), E vitamini, protein, demir, çinko, omega 3 ve omega 6 içeren tam buğday unu Alâ Dükkân’ın tüm tahıllı ürünlerinde kullanılıyor. Sen de mutfağında kullan.

Neden Tam Buğday Unu Tüketmelisin?

Buğday 3 kısımdan oluşuyor. İçten dışa doğru sıralarsak;

  • Endosperm: Ağırlıklı olarak karbonhidrattan oluşan kısım. Vitamin, mineral, protein ve lif açısından fakir olan kısım.
  • Ruşeym: B vitaminleri (B12 hariç), E vitamini, protein, demir, çinko, omega 3 ve omega 6 içeren en kaliteli kısım.
  • Kepek: Buğdayı koruyan katman olması sebebiyle en çok lif içeriyor. Mineraller ve vitaminler açısından ruşeym kadar olmasa da zengin olan kısım.

Bunların tamamı öğütüldüğünde tam buğday unu, sadece endosperm öğütüldüğünde beyaz un elde ediliyor. Kepekli un ise beyaz unun içine kepek eklenerek elde ediliyor.

Tam buğday unu ile buğdayın tüm faydası, besin değeri seninle. Tükettikçe, kan şekerinin dalgalanmadığını daha zinde olduğunu gördükçe vücudunun ihtiyacı olan besini aldığını sen de hissedeceksin. Ayrıca, okuduğun yazı için kaynak olarak kullandığımız çalışmada kansere, kalp rahatsızlıklarına ve diyabete karşı ne kadar etkili olduğu akademik olarak da kanıtlanmış.

Peki tam buğday unu bu kadar faydalı iken;

  • neden beyaz un kullanılıyor? Böyle anlatınca beyaz un elde edilmesi daha zor görünse de endüstriyel üretim için daha anlamlı. Çünkü, kepek  ruşeymin içindeki yağlar ürünlerin raf ömrünü kısaltıyor. Beyaz un, kepekli un ve tam buğday ununa göre lifsiz olduğu için daha kolay işlemden geçiyor, kolay yoğuruluyor, kolay pişiyor ve yapılan ürünlerin raf ömrü uzun oluyor. Ancak yukarıda anlattığımız üzere besin olarak değerli değil.
  • neden kepekli un kullanılıyor? Kepekli un, tam buğday ununun içine kepek eklenerek elde ediliyorsa şahane. Daha lifli ancak besin değerini kaybetmemiş bir çeşit tam buğday unu gibi düşün; keyifle tüket. Mesela kepekli erişte böyle yapılıyor. Ancak beyaz unun içine kepek eklendiğinde buğdayın en faydalı kısmı olan ruşeymden mahrum kalmış bir un tüketmiş oluyorsun. Beyaz un ve kepek karışımında hala yağ olmadığı için raf ömrü uzun, dolayısıyla endüstriyel üretim için uygun, plastik içinde paketlenip haftalarca dayanan ekmekler üretmek mümkün. Tam buğday ununa daha yakın ancak hala buğdayın en besleyici kısmından uzaksın; üstelik ekmek gibi mayalı ve nefes alan bir gıdayı plastik içinde beklemiş haliyle tüketiyorsun.

Kaynak: http://eu.wiley.com/WileyCDA/WileyTitle/productCd-0813807778.html

WhatsApp chat
Close menu