Erik Kurusu

Erik Kurusu

Potasyum, A ve K vitaminleri içeren Kuru Erik dolaşım ve sinir sistemleri için birebir, lif içeriği ile sindirim sistemini destekliyor.

Köylülerin bahçesinde kimyasal gübre, ilaç olmadan tertemiz topraklarda tertemiz havada yetişiyor; yakıcı ve nemsiz bozkır ikliminde, tülbentlerin (hava geçiren, beyaz renkli ince bir kumaş) içinde, Güneş ışığının radyasyonsuz halinden en çok faydalanan Karaman’da kurutuluyor.

Biraz daha detaylı bilgi yukarıdaki alanlarda. Üretim, saklama, paketleme koşullarını görmek için “Nasıl Üretilir, Kurutulur, Paketlenir?” alanına ve gerçek gıdanın sana sağladığı besleyiciliği görmek için “Neden Kuru Erik Tüketmelisin, Ne Kadar Tüketmelisin?” alanına bir göz at.

NASIL ÜRETİLİR, KURUTULUR, PAKETLENİR?

Üretim süreci boyunca sadece ısırgan otu ve sarımsak ile hazırlanmış su yapraklara sıkılarak böceklere karşı korunur.

Kurutma ise ince tahtaların üzerine ince tülbentler serilir üzerine erikler sıralanır, tozdan korumak için üzerine tekrar tülbent kapatılır. Bu düzenek genelde evlerin damlarında (yüksek olduğu için tozdan korunması ve güneş ışıklarını dik açıyla alması sebebiyle) Sabaha karşı çiğ yağması ihtimaline karşın hava soğuduktan sonra kapalı alanlara taşınır. Karaman Türkiye’nin Güneş’i en dik alan ikinci noktası olduğu ve bozkır iklimi sebebiyle nemsiz olduğu için tüm güneş kurusu ürünler bir kaç gün içinde kurur. Güneş’in verdiği tat da cabası tabi.

Kuruduktan sonra bez torbalarla buzdolabında saklanır. Senin siparişinle gerektiği kadarı çıkarılır ve ürünün hava almasını engellemeyecek kese kağıtlarına sarılarak kargolanır.

Aldıktan sonra sen de soğuk bir yerde saklamaya ve Haziran’dan önce tüketmeye çalış.

NEDEN KURU ERİK TÜKETMELİSİN ? NE KADAR TÜKETMELİSİN?

Neden Tüketmelisin?

Çünkü içinde;

  • A vitamini
  • K vitamini
  • Potasyum
  • Ve bol miktarda lif var. (Yüzde 7 civarı)

Menopause International’ın 2011 tarihli bir baskısına göre Yeterli miktarda K vitamini tüketmek,sağlıklı kalmaya yardımcı olabilir. Çünkü K vitamini eksikliği osteoporoz ve ateroskleroz ile ilişkilidir. Ayrıca normal kan pıhtılaşması için de önemli olan bu vitaminin günlük tavsiye edilen alımının yaklaşık 74 ünü sadece 100 gram kuru erikten sağlayabilirsin.

100 gramıyla günlük potasyum alımının da 21 ini karşılayan kuru eriğin,içeriğindeki potasyum sodyumun etkilerini ortadan kaldıran ve sağlıklı bir kan basıncının korunmasına yardımcı olan bir elektrolittir bu sayede kalbin düzgün çalışmasını ve sinir uyarılarının iletilmesini sağlar. Ayrıca kuru erikte doymuş yağ, kolesterol ve sodyum miktarı çok düşük olmasını da göz önünde bulundurarak sinir ve dolaşım sistemini Kuru Erik ile destekleyebilirsin.

Yine 100 gramıyla A vitamini ihtiyacının günlük 16 sını karşılaması kuru eriğin göz sağlığı için iyi bir seçim olmasını sağlar A vitamini, gece iyi görmeyi teşvik eder ve korneayı korur. Bu meyvedeki A vitamini, genel olarak bağışıklık sistemi için de yararlıdır. 2011 yılı sayısında yayınlanan “Vitamins and Hormones” araştırması, A vitaminin potansiyel olarak tehlikeli hücrelerde hücre ölümünü tetikleyebileceğini bildiriyor.

Ne Kadar Tüketmelisin? Günde 10-12 adet kuru erik öneriliyor.

Kaynak:
http://nutritiondata.self.com/facts/fruits-and-fruit-juices/2043/2
http://www.livestrong.com/article/552375-drinking-plum-juice-with-fiber-for-losing-weight/
https://www.reference.com/health/many-prunes-should-eat-day-9b3f0e06556eaf84

WhatsApp chat
Close menu