İğde Dalından Çiçek Domates Kurusu
Güneşte kurutulmuş 100 gr domates ( suni yöntemler kullanmadan, doğal olarak kurutulan domatesten bahsediyoruz) ile potasyum ihtiyacının tamamını, magnezyum, K vitamini ve niasin ihtiyacının ise yarısını karşılamak mümkün. Daha da önemlisi, güneşte kurutulmuş olması bu vitamin ve minerallerin emilimini kolaylaştırıyor.
Köylülerin bahçesinde kimyasal gübre, ilaç olmadan tertemiz topraklarda tertemiz havada yetişiyor; yakıcı ve nemsiz bozkır ikliminde, tülbentlerin (hava geçiren, beyaz renkli ince bir kumaş) içinde kurutuluyor.
Güneş ışığının radyasyonsuz halinden en çok faydalanan Karaman’da kurutulmuş haliyle antioksidan değerini koruyor; fırında kurutulup değerini kaybeden; nemli yerlerde kurutulup toksik hale gelen kuru kayısılardan çok farklı olduğunu farkedeceksin.
Biraz daha detaylı bilgi yukarıdaki alanlarda. Üretim, saklama, paketleme koşullarını görmek için “Nasıl Üretilir, Kurutulur, Paketlenir?” alanına ve gerçek gıdanın sana sağladığı besleyiciliği görmek için “Neden Güneşte Kurutulmuş Domates Tüketmelisin?” alanına bir göz at.
Neden Güneşte Kurutulmuş Domates Tüketmelisin?
Güneşte kurutulmuş domates ( suni yöntemler kullanmadan, doğal olarak kurutulan domatesten bahsediyoruz) aşağıdaki minerallerin her birini içerir ve vücudun için emilimini kolaylaştırır. Kimyasallar kullanarak, doğal olmayan yöntemlerle kurutulmuş domateste bunların pek çoğunu bulmak mümkün değil.
Potasyum ve magnezyum gibi minerallerin kaynağı olarak kullanılan kuru domatesin içeriğindeki potasyum sinirlerin elektrolit dengesinin ayarlanmasına yardımcı olurken magnezyum ise sağlıklı kemik dokusunu korur ve enerji üretimine yardımcı olur.
Yine içerdiği K vitamini vücuduna mineralize kemik dokusu sağlamaya yardımcı olur ve kan pıhtı oluşumunda önemli bir rol oynar ve niasin metabolizmanızı destekler vesağlıklı beyin işlevine katkıda bulunur
Üstelik günde 100 gr kuru domates ile potasyum ihtiyacının tamamını, magnezyum, K vitamini ve niasin ihtiyacının ise yarısını karşılamak mümkün.
Neden Güneşte Kurutulmuş Domates Tüketmelisin?
Üretim süreci boyunca sadece ısırgan otu ve sarımsak ile hazırlanmış su yapraklara sıkılarak böceklere karşı korunur.
Kurutma ise ince tahtaların üzerine ince tülbentler serilir üzerine erikler sıralanır, tozdan korumak için üzerine tekrar tülbent kapatılır. Bu düzenek genelde evlerin damlarında (yüksek olduğu için tozdan korunması ve güneş ışıklarını dik açıyla alması sebebiyle) Sabaha karşı çiğ yağması ihtimaline karşın hava soğuduktan sonra kapalı alanlara taşınır. Karaman Türkiye’nin Güneş’i en dik alan ikinci noktası olduğu ve bozkır iklimi sebebiyle nemsiz olduğu için tüm güneş kurusu ürünler bir kaç gün içinde kurur. Güneş’in verdiği tat da cabası tabi.
Kuruduktan sonra bez torbalarla buzdolabında saklanır. Senin siparişinle gerektiği kadarı çıkarılır ve ürünün hava almasını engellemeyecek kese kağıtlarına sarılarak kargolanır.
Aldıktan sonra soğuk bir yerde saklamaya ve Haziran’dan önce tüketmeye çalış.