Güneş Kurusu Ürünlerimizi Nasıl Hazırlıyoruz?

icon-box

Bozkır ikliminde kışlar çok soğuk yazlar çok sıcak. Kışın taze sebze meyve bulmak güç.
Böyle olunca yazın elde edilen sebzeler, nemsiz ve sıcak havadan istifade
Güneş'in kattığı muhteşem lezzetle kurutuluyor, tüm kış tüketiliyor.

icon-box

Biz Alâ Dükkan ile bu doğallık bu güzellik çoğalsın istedik.
Sana ulaştırırken de ev hazırlığımızı yapar gibi hazırlıyoruz ürünlerimizi.
Sen de sofrana gelen ürünler nasıl hazırlanıyor, arkasında ne kadar emek var gör istedik.

Haziran ayında yavaş yavaş ürünler çıkmaya başlar.
Zaten Eylül ayının ortasına kadar taze ürün elde edilebildiği için bir yandan toplar,
bir yandan kuruturuz ürünlerimizi.

Güzelce yıkar, hava alan yüzeylerin (genellikle tahta yüzeylerin) üzerine hava alan,
beyaz rengiyle güneşi çeken tülbentlerin arasına saklarız.
Böylelikle ürünler hem toza temas etmez hem de bozulmadan hızlıca kurur.

Bu kurutma işlemi ya evlerin içinde olduğu bahçelerde (ki biz bu bahçelere avar deriz)
ya da evlerin damında, çatısında yapılır.
Böylece tozdan koruduğumuza emin oluyoruz.

Üretim süreci boyunca haftada bir kez,
kurutma zamanında ise haftada iki kez ürünlerimizi ve üreticilerimizi ziyaret ediyoruz.
Bazen dayanamayıp dokunduğumuz da oluyor tabi 🙂

Mesela, soldaki fotoğrafla, artık evin damında kurumuş ve
paketlenmek için evin bahçesine indirilmiş erikleri görebilirsin.

Bu fotoğraf Temmuz başında çekildi.
Bundan sonra artık paketleme ve sana iletme sürecimiz başlıyor.

Bonus Materyal,
Sağdaki fotoğrafta yine bir ziyaret esnasında dünya tatlısı üreticimizi ve
gururlu Ahsen Toktay’ı görebilirsin.
Hatta Ahsen’in domateslere sevgisini de görebilirsin 🙂

WhatsApp chat
Close menu